Hvis du er glad for at cykle, er det sikkert ikke al slags vejr, som du er glad for at cykle i. Derfor kan det være en god idé med en hometrainer. Hometraineren giver dig nemlig mulighed for at cykle indendørs derhjemme. På den måde kan du holde din cykelform ved lige, selvom der bliver enten vinter eller dårligt vejr.
Hvad er en hometrainer?
En hometrainer er et stativ, hvor du kan montere din cykel. Det er cyklens baghjul, som du monterer i stativet. På stativet er der monteret en modstandsenhed, der giver modstand til cyklen ved hjælp af en specialudviklet rulle. Sagt med andre ord er en hometrainer en form for redskab, hvor du har mulighed for at spænde din cykel fast. Derfor gør stativet det muligt for dig at dyrke cykling indendørs. Det kan være praktisk, hvis der er eksempelvis glatte veje eller rigtigt dårligt vejr udenfor.
Vælg mellem forskellige typer hometrainer
Der findes forskellige typer hometrainere. Overordnet set kan du vælge mellem magnetiske/elektromagnetiske, væskebaserede eller wind. En magnetisk eller elektromagnetisk cykeltræner har en håndfuld magneter i bremsen. Magneterne skaber modstand ved at påvirke svinghjulet. Med denne slags cykeltræner får du derfor mulighed for at justere antallet af magneter, hvorved du kan justere modstandsstyrken. En væskebaseret cykeltræner har derimod et svinghjul, der er blevet nedsænket i en særlig væske. Når du træder i pedalerne, vil væsken bliver varmere. Når væsken bliver varmere, vil den også blive tykkere. Hvis du gerne vil have en støjsvag cykeltræner, er en væskebaseret model ofte en god løsning. Denne type larmer nemlig minimalt. En wind cykeltræner yder modstand gennem vind. Derfor er der også monteret en propel på cykeltræneren, der skaber vindmodstand. Du har mulighed for at regulere modstanden ved hjælp af et gear på cyklen. Ulempen ved denne form for cykeltræner er, at støjniveauet bliver ret højt.
Sådan vælger du den rette hometrainer
Der er både fordele og ulemper ved alle slags cykeltrænere. Når du derfor gerne vil finde ud af, hvilken slags der passer bedst til dig, bør du tage højde for:
- Pris
- Støjniveau
- Justeringsmuligheder
- Andre krav
Overordnet set egner væskebaserede og magnetiske cykeltrænere sig bedst til enten opvarmning eller kortere sessioner. Derimod egner de elektromagnetiske cykeltrænere sig godt til længere sessioner.
Derfor bør du også overveje, hvad du egentlig vil bruge cykeltræneren til. Hvis du påtænker at anvende cykeltræneren til både lange og korte træningssessioner, findes der også cykeltrænere, der egner sig til begge dele. Når du kigger på cykeltrænere, vil du hurtigt opleve, at de kan fås i flere forskellige prisklasser. Derfor vil dit budget naturligvis også være med til at afgøre, hvilken cykeltræner du bør købe. Derudover bliver cykeltrænerens støjniveau formentlig også relevant. Nogle typer larmer mere end andre. Hvis du cykler i en garage, motionskælder eller lignende, er lydniveauet måske ikke så væsentligt. Men hvis du skal cykle i stuen blandt familiemedlemmer, vil de muligvis sætte pris på en støjsvag model.