Pokalernes betydning – derfor er de vigtige

Alle kender vi pokaler og medaljer. Hvad har de af betydning? Kun placering efter præstation og sejre indenfor sportens verden rent professionelt set? Eller har vi set dem blive anvendt andre steder, måske pædagogisk? Mange kan huske glæde ved at modtage en pokal, da man var barn. Når sportslig udfoldelse bliver på højere og et mere seriøst plan, kan pokaler selvfølgelig have en anden betydning. Tilfredshed og bekræftelse af egne sportslige evner.

Hvad sport drejer sig om?

Hvad drejer sport sig om? Det er selvfølgelig forskelligt alt efter, hvem du spørger, og hvad det er i forhold til. På den ene side er sport en færdighed. Noget visse mennesker har gjort deres ypperste det meste af deres liv på at forbedre sig indenfor. Her er det en hån at sige, det bare er for sjov. Det er en levevej. På det punkt er sport og en sportsgren et fag, en verden, hvor man kan måle og opveje forskellige præstationer og forskellige sportsudøvers ydeevne. Her bliver sport eller en sportsgren en konkurrence i, hvem der klarer sig bedst. Som hold eller som enkelt mand og kvinde. Sport kan dog også dreje sig om leg. Børn der skal lege, lærer visse færdigheder og lære om samarbejde samt socialisering. Her er konkurrencen og præstationerne faktisk underordnet. Du kan ikke ryge ud, eller være for dårlig til at være med. Her handler det om netop om bare at være med og have det sjovt.

Sport og sundhed

De fleste er nok bedste med at sport også kan være lig med sundhed. Børn og voksne skal dyrke sport eller motion for at opbevare deres fysiske sundhed. Og forskningen siger også, at det at dyrke sport, eller bare røre sig, også er godt for alle vi menneskers mentale sundheder. Statens påtager sig også et ansvar, om at alle danske børn lærer at dyrke motion, og at det er vigtigt. Det gør de ved at beholde obligatorisk idræt i alle landets folkeskoler.

Pokalernes historie

Mange forbinder sport med pokaler og medaljer. Det er heller ikke helt uforståeligt eller tosset. Vi ser til sportsstævner, at den der klarer sig bedst, 2. bedst og 3. bedst for uddelt pokaler eller medaljer. Guld, sølv eller bronze. Mange idrætslærer eller ansvarlige for at lave sportslige aktiviteter med børn fører denne tradition videre, og giver børn pokaler og medaljer efter præstation. Eller også får alle én for at skabe glæde og vise, at dét at være en del af fællesskaber er den flotteste og vigtigste præstation.