Sådan gør du: forebyggelse af skader

De fleste er sikkert godt klar over hvad det kræver at holde sig skadefri bedst muligt. Men faktisk kan det være lidt mere indviklet end som så. Det er ikke altid kun det at opvarme. Men hvordan reducerer vi så risikoen for at blive skadet af den aktivitet man laver?  – i denne artikler kommer vi ind på flere elementer i det at forebygge skade uanset om det er imens du flytter og dermed bliver nødsaget til at bestille et professionelt flyttefirma, eller det er imens du dyrker atletik på højt plan. Følg med nu for mere.

Generelt forebyggelse kontra specifikt

Der er en forståelse af, hvis du gerne vil forbygge skader i forbindelse med f.eks. sprint, så skal du dyrke mere sprint. Det er helt sikkert en holdbar metode på den korte sigt, dog viser flere studier at det er yderst vigtigt at kigge mere ned i detaljen som balancerende øvelser og meget mere.

Balance er virkelig en kompliceret situation at forholde sig til, fordi det er en form for sammenspil mellem både muskel og hjerne. Receptorer udsender signaler der kobler sammen med alt fra ankler til knæ. Øver man disse bliver hjernen bedre og bedre til hvilke positioner der er gode for den stilling man er i og derved undgår flere skader.

Styrketræning

Overordnet har styrke træning altid været af den opfattelse det giver en god generel forebyggelse mod skader. Jo større og mere stabile din muskler grupper er, jo bedre beskyttelse giver de til de omgivende led og sener. Desuden vil hvis du styrketræner meget, give dig en fordel i restitution såfremt du løber ind i en skade. Det skyldes primært, at du igennem din styrketræning reparerer små fiber skader, der kan sammenlignes mere potente skader, der kan gøre ondt og give dig større problemer. Faktisk viser studier af excentriske øvelser, at de kan være med til at forbygge overrivninger af muskelfibre i forbindelse med aktivitet ved hurtige kontraktioner af muskler.

Skulder skader

Det ses hos ekstremt mange mennesker uanset om man dyrker sport eller ej. Skulder skader kan være forfærdelige og langvarige. Men med opmærksomhed og kyndig vejledning kan de kommes til gode. Skulderen er rent biometrisk meget kompliceret, i form af led, sener, muskler og knogle. Men løsningen er mere simpel. Som nævnt i styrketræning, giver trænede og stærkere muskler mere stabilitet. Derfor skal muskulaturen omkring skulderen trænes. Ofte er det en god idé at fokusere på det vi kalder ”rotator cuff”. Den styrer rotationen af skulderbladet og er rigtig tit ramt af dumme og kedelige skader. Så alt i alt, kan tingene gøres super nemt hvis man bare giver sig stille og roligt ind i forebyggelse med træning. Start ud stille, og bliv over tid stærkere og mere stabil.