list Kategori: Cykling

Hometrainere

Når det bliver koldt ude på stier og veje er en hometrainer løsningen, med mindre man er kompromisløs og kører udendørs hele året. Men der er mange andre gode grunde til at anskaffe sig en hometrainer. I træningsøjemed er en hometrainer genial, fordi du ikke skal bruge krudtet på at holde øje med vejen foran dig, andre trafikanter o.s.v. - og fordi du selv bestemmer hvor og hvornår belastningen skal ligge i træningsforløbet.


Mange muligheder

Med de fleste hometrainere kan du lave træningsprogrammer - så som intervaltræning, kontinuerlige belastninger o.s.v. En helt klassisk træner gør det ved at hæve modstanden jo hårdere du træder - enten med en simpel mekanisk bremse eller en væske der giver øget modstand - mens en interaktiv af slagsen får modstanden dikteret via det træningssoftware du bruger, og typisk har magnetisk belastning. Nogle trænere er helt simple og kan klare belastninger inden for et begrænset område, mens andre er mere robuste og kan give belastninger som langt overgår det en rytter kan levere. Der skelnes mellem klassiske hometrainere, rulletrænere og direct drive trænere til montering med cyklens quick release i stedet for baghjulet.


Data og interaktivitet

I takt med en teknologiske udvikling er det blevet muligt at hente data fra sin hometrainer over i enten en træningssoftware eller en trænings-app, hvilket betyder at man kan få sine data i et program hvor man kan analysere sine træninger - lige som fx. med en cykelcomputer. Og er man dedikeret omkring sin træning komme man faktisk langt med en klassisk hometrainer eller rulletræner der kan sende data til et træningsprogram. Men det helt store hit i dag er interaktivitet.


Udviklingen rent historisk

De første interaktive trænere så dagens lys i form af Bkool's hjemmetænere, der kunne levere modstand fra et software, hvor man kunne køre på videoruter (specielt etaper på kendte bjerge). Selve hometraineren var ikke specielt god og folk oplevede masser af problemer, men det var reelt softwaren der var interessant - for der var masser af motivation i at køre disse ruter, i stedet for bare at sidde og kgge på sine tal i et træningsprogram. Som sagt var det reelt nogle elendige hometrainere Bkool leverede, men de var et nødvendigt onde for at kunne bruge online softwaren, og det var rimeligt tydeligt at den spanske producent mere havde deres fokus på softwaren.

Producenter som Tacx og Elite valgte at gå med deres eget software for at tage kampen op med Bkool, hvilket ikke ligefrem lykkedes for dem da deres fokus var på gode hometrainere og de ikke var specielt skarpe omkring softwaren der var dyr og tung. Og det gav plads til en producent som fra starten valgte ikke at lukke verden omkring sig - nemlig Wahoo Fitness, som "bare" lavede interaktive hometrainere ... og i øvrigt seriøse af slagsen. Disse kunne kobles op med såvel Bkool og andre dedikerede online trænings-software som TrainerRoad og lignede. Wahoo blev meget hurtigt de foretrukne trænere for dem der ville træne seriøst - og ikke bare køre på kendte bjergetaper.

Over de sidste 4-5 år har flere gode online træningssoftware og app's set dagens lys - specielt Zwift som er en blanding mellem et computerspil og en træningssoftware er buldret frem - og det har betydet at alle producenter af hometainere har taget en anden indgangsvinkel, og lige som Wahoo har åbnet deres trainere mod den interaktive verden derude. Det betyder at de bruger alle deres kræfter på at lave gode hometrainere - og det er en kæmpe gevinst for forbrugeren, der nu kan vælge den trainer der der passer bedst til dem i forhold til temperament, niveu og ambition. Internettes udvikling har samtidig betydet at man i dag (specielt her i Danmark) har gode forbindelser og derfor uden videre kan bruge et online software.


Hvad skal man vælge?

Alle mærker har deres særpræg og styrker og der går som sådan lidt religion i hvilket mærke der foretrækkes, men et er dog sikkert - de tre mærker vi har i sortimentet er uomtvisteligt de mest solgte, og de deler stort set markedet mellem sig. Du finder gode hometrainere fra såvel Wahoo eller Elite, og de ligger i stort set samme prisniveau (ydelse kontra pris), så vi vil ikke som sådan rådgive omkring valg af mærke, men blot præsentere de enkelte mærker. 


Elite hometrainere

Hos Elite finder du et af de bredeste programmer inden for hometrainere. Det italienske mærke tilbyder både de klassiske hometrainere med mekanisk modstand, rulletrænere og direct drive modeller i forskellige udgaver - fra mindre af slagsen til topmodellerne som har de vildeste specifikationer. Men fælles for alle modeller er at de i dag på den ene eller anden vis kan kobles op med populære app's og træningssoftware på smartphones, tablets og computere. Elite har en hometrainer til ethvert behov. 


Wahoo hometrainere

Wahoo er blandt de førende producenter af hometrainere og har tilført nytænkning til kategorien. Udover mekaniske og direct drive trænere, så finder man også en klatresimulator, som matcher stigningsprocenterne på den virtuelle rute. Det giver en mere livagtig fornemmelse og træner samtidig dit træk i pedalerne. Produktprogrammet fra Wahoo indeholder også computere og tilbehør til hometrainere.


Generelt

Når du skal vælge din hometrainer, skal du gøre op med dig selv, om formålet blot er at få nogle kilometer i benene gennem vinterpausen, og du derfor blot skal have et nemt værktøj til det - eller du er mere hardcore og vil træne intenst med intervaller, watt, lange træningspas med kontinuerlige belastninger osv. Eller ved du medd ig selv at du skal have lidt mere motivation for at træneren bliver brugt.Er du til det første, vil en billig klassisk hjemmetræner give dig det du behøver, mens du skal kigge på direct drive trænerne, hvis træningsmulighederne er det primære. Har du brug for noget mere motivation, findes der gode interaktive trænere i mellemklassen som vil være det oplagte valg.


Prispunkt

Priserne svinger en del, men du kan finde gode klassiske trænere til mellem 1.500 og 3.000, gode interaktive trænere fra ca. 3.000 til godt 5.000 og highend trænere fra ca. 5.000 og op til rigtig mange penge.

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag januar februar marts april maj juni juli august september oktober november december